top of page
Zoeken
  • fdetroij

Laatste dag, naar de Noordkaap, waar de Noorderzon schijnt… waarmee deze blog verdwijnt.

Zaterdag 15 juli


Elk Skandinavisch land heeft ons bekoord, nu alleen nog jullie overtuigen.

De Zweden waren het vriendelijkst, maar Noor-wegen, waar alle wegen Noord gaan, is waarschijnlijk het mooist... met zijn zonnige zuiden, met formidabele fjorden en met het nog mooiere noorden, dat dankzij🫢 de globale opwarming dezer dagen ook zonnig is.

Vandaag hier aan de Noordkaap >20 graden...Zweedse Celsius en niet Duitse Fahrenheit.


Behalve in iglo's en op sommige eilandjes, is deze Noordkaap de meest noordelijke regio op Aarde waar mensen leven. Die krijgen daardoor tot 24uur licht per dag, 60 dagen aan één stuk! 'Laat er licht zijn' ofte Fiat lux, niet het automodel😉 maar wel uit het boek Genesis, is hier aanhoord geweest. Maar kom hier niet in de winter want dan is er alleen maar wat Noorderlicht.... 😘.


Dit is ook het gebied van de Lappen en hun 250000 rendieren. In feite zijn er maar 9 daarvan van tel, nl. diegenen die de dikke Kerstman 'Ho Ho Ho'og door de lucht trekken. Hun 'voortrekker' , cfr Zuid-Afrika, is de bekende Rudolf met de Rode neus. Hij is de laatste aanwinst, want oorspronkelijk had 'de vriendelijke zakkenroller' slechts 8 trekkers.


Rendieren zijn hertachtigen, met dit verschil dat zowel man als vrouw de horens dragen, letterlijk want figuurlijk is het alleen de mens waar man én vrouw deze kunnen dragen 😂'

Deze lap-dieren eten vnl korstmossen en worden gehouden voor hun trekkracht, vlees, huid en melk. Ze zijn sociaal en o zo lief, zegt de dierenartsenvrouw🥰. Hun kozijns uit Noord-Amerika worden kariboes genoemd.

Het gewei valt elk jaar af, behalve bij de drachtige vrouwtjes...om energie te besparen. Dat deden ze ook al voor de Poetinoorlog. De natuur zit mooi in elkaar (regel1 uit de Rubriek 40🧐) ...al heeft dat alleen met natuurlijke selectie te maken en niets met godbetert welke theorie.

Ten slotte, komt de Lap thuis van zijn rendierwerk en zegt tegen zijn vrouw 'My deer... staat de vodka koud?' Bokma kan natuurlijk ook 😉.





Onderweg naar boven, dit eerste rendier. Hij staat aan de overkant in Zweden, wij nog in Finland.


Daarna bijna één rendier per kilometer, naast maar ook vaak op de straat...als de heilige koeien in India. De Finnen blijven er wel heel koel bij.



Heel noordelijk Finland is Rendierland.


Gps niet nodig, altijd maar het Noorden volgen.



In Noorwegen! Bijna aan de Noordkaap.


Ook hier de vraag om ruimte te geven aan de fietser. 'Deel de weg met hem of haar.'


Bijna zoveel fietsers als 'motards' gezien, de eersten zijn soms twee maand onderweg vanaf hun start in centaal Europa. We spraken er een aantal. Dat is geen fietstochtje meer, maar een echt Herculeswerk.


En dan eindelijk aan het monument van de Noordkaap aangekomen, dat wordt daar zo gevierd. Dit is om 01.00u...'s nachts! Zestig dagen lang gaat de zon hier niet onder. Vermoeiend.



Tien kilometer zuidelijker en één 'white night' verder, dit zonnig ontbijt. Een mooie uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.


De 300meter hoge Noordkaap vanop zee.... op één van de warmste dagen van de laatstse 5 jaar, dixit de skipper.


Een papegaaienduiker, klein maar fijn. Hele leuke, vinnige en mooie beestjes. Alleen zo moeilijk in beeld te brengen zonder telelens.


Op de terugweg van de Noordkaap in Karasjok dit Samenparlement, de politieke vertegenwoordiging van de Lappen. Mooi gebouw, over de macht hiervan is er veel twijfel.


Mijn filmpjes waren (soms) amateuristisch maar weet dat ik ze altijd in één teek.. opnam.

Eén teek kan al gevaar-lijk zijn, met meerdere neemt de kans hier in Skandinavië op Lyme, tekenencephalitis en hun 'long-vormen' alleen maar toe.



Allerlaatste beeld met uitleg, deze poolcirkel hier in Rovaniemi, bij het paleis van de Kerstman. De goede man 🎅 heeft ons een privé-audientie én zijn zegen gegeven. Het bezoek hier zal extra Hygge geven met kerst bij ons thuis.

Wij wensen jullie eerst nog een Fintastische zomer, met veel Fika-momenten.

An, Filip en James T.












Mijn 10 lessen uit dit Fins Fietstochtje:

  1. Skandinaven zijn misschien wat onderkoeld, maar alles is hier meer dan goed bedoeld.

  2. Ga met de fiets nooit op pad, zonder een reserve pad.

  3. Nederland is met verve het beste wielerland, maar hun wielerkampioenen tel je op één hand.. met o.a. Mathieu Poulidor en Wout Buiten Aerts, die ook een halve Nederlander is.

  4. Het was in Brussel dat hun koning Willem-Alexander onlangs zuchtte dat in 1585 onze K3 boven de Moerdijk vluchtte. K3 ofte Kennis Kunde en Kapitaal verdwenen toen uit het huidige Vlaanderen en maakten 'Hollandse daden groots' in de 17de eeuw. Wij moesten van nul herbeginnen 🥲🥲🥲. . Die achterstand op Nederland hebben we nog niet ingehaald, maar we zijn goed bezig. Hun grote mond hebben we al, maar opletten want hoe groter de mond, hoe minder plaats in ons hoofd overblijft voor verstand. We hadden beter eerst hun fietspaden overgenomen...

  5. Dat iedereen van politiek baalt, maar dat die wel de leukheid van ons leven bepaalt... en dan kijk ik naar het noorden hier, waar Finland zes jaar op rij verkozen is tot gelukkigste land, waar hoge belastingen wel tot een betere overheid leiden, waar mensen belangrijk zijn😉,...

  6. Dat wij in Vlaanderen dat niveau ook kunnen halen, maar dat 'plus est en..nous' velen hier doet balen. Daarvan ben ik echter vandaag minder overtuigd... dan morgen.

  7. Dat iedereen zijn eigen koers moet rijden, niet die van een ander want dat doet alleen maar lijden. Maar het helpt wel om in je zoektocht veel naar de koers van een ander te kijken. Vive le vélo!

  8. Dat 60 niet het einde van je leven moet zijn, maar doe dan wel wat water bij de wijn. Dus drink niet teveel alcohol dan moet niets meer en kan (bijna) alles nog.

  9. Dat ook Forrest Gump met zijn chocoladedoostheorie de onvoorziene omstandigheden van je levensreis kan leren aanvaarden, want iedereen heeft andere waarden. Dat zei de man uit Alabama, waar je dit jaar nog zal van horen.

  10. En ten slotte kreeg ik nog één raad en die is makkelijker dan een spagaat. Luister naar de teksten van Leonard Cohen of naar de vertaling door Dirk De Wachter, ze helpen bij het uitstippelen van -de reis van- je leven. https://youtu.be/UUcXoCQOWUw


179 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page