top of page
Zoeken
  • fdetroij

Dag 12, naar Modra en Bratislava, achter het glazen gordijn…

Bijgewerkt op: 6 jun. 2022

Zondag 5 juni 2022


Wenen buitenrijden was geen sinecure, geen zondagsritje, maar een gevecht tegen de wijze wind uit het oosten en zijn siamese vriend, de continentale hitte.

Het ging tot 32 graden, trop is teveel. Maar het ging verbazend goed vooruit en in geen tijd stond ik in Bratislava. Niet zozeer door mijn toedoen wel door het feit dat Wenen en Bratislava maar 60 km van elkaar liggen. Zo kan iedereen natuurlijk snel van de ene naar de andere hoofdstad fietsen🧐.

Meteen door naar Modra (8000 inwoners), zo’n 35 km noordelijker. Daar, in de zusterstad van Overijse, wachtte een éénmansverwelkomingsteam ons op, An was er intussen ook per auto. Eén man was meer dan voldoende, zeker omdat het pinksterzondag was en…ze hier (nog) katholiek zijn, met een snuifje protestantisme.

Tomàs Steinhübel was de Modranees die ons een korte rondleiding ging geven. Met de referentiebrief van Leo Van den Wijngaert was deze afspraak eerder gemaakt.

Als ik Tomàs gisteren dan voor ‘t eerst aan de telefoon sprak, was het alsof ik Peter Sagan aan de lijn had, met diezelfde nasale Engelse uitspraak. Vriendelijke mensen, die Slovaken die we al spraken. Zij kennen niet de welvaart waar wij de buik vol van hebben… ze moeten het met minder stellen. Het ijzeren gordijn mag dan wel gevallen zijn, er is nog steeds een glazen gordijn. De Oostblokkers mogen al onze luxe nu wel zien, maar er aankomen blijft soms nog moeilijk. Het communisme heeft hier langdurige schade aangericht en de vooruitgang een halve eeuw stilgelegd. De meeste schade zie je echter in het hoofd van de mensen. Kijk naar de landen waar de mensen nu nog lijden onder het communisme: 🇷🇺 🇨🇳 🇨🇺 en... vanaf 2024 Zuid-🇧🇪? De omgang met deze Slaven is dan ook anders dan we in West-Europa gewend zijn, ze reageren vaak niet op de (snelle) manier waarmee wij door het leven vliegen.

We werden toch goed en vooral warm ontvangen in Modra. Sinds 1984 bestaat de broederband met Overijse. Modra is bij ons natuurlijk bekend voor de wijnbouw, maar ook voor keramiek- en koffieproductie.

België is hier dan weer bekend, eerder berucht, voor de moord op Jozef Chovanec in een politiecel in Charleroi mèt een nazigroet er bovenop! De dood van John Floyd beroerde heel America en de wereld, terwijl hier geen SLM-betogingen volgden. Slovakian Lives Matter ook of niet soms? De ene zijn dood is de andere…niet.


’s Avonds doorliepen we nog het centrum van Brastislava. Voor foto’s was het al wat donker, misschien morgen bij het vertrek naar Hongarije. Als alles meezit stopt deze Donaucruise op dinsdagavond. Dan duikt de fiets de koffer in.

De enige vraag die dan nog rest

is, waar gebeurt dit best?

‘t Wordt kiezen tussen Buda en de Pest!





Al vanop 20 km zie je Bratislava, met zijn wit kasteel en zijn typische brug over de Donau. Deze stad maakte geschiedenis onder de naam Pressburg in het Oostenrijks-Hongaars rijk. Koningen moesten verplicht naar Pressburg afzakken om te worden gekroond. Die ceremonie gebeurde gedurende 200 jaar in deze stad.





Met Tomàs Steinhübel van de gemeente Modra voor hun belangrijkste kerk, we klommen samen op de toren voor mooie vergezichten op de wijngaarden in de omgeving, zie de foto’s in de galerij onderaan.

Speciaal aan de toren is dat hij gebouwd werd als eerste gemeentehuis en pas veel later werd er harmonisch een kerk rond gebouwd. Dit maakt dat de toren nog steeds aan de gemeente toebehoort, de rest van het gebouw aan de kerkfabriek. Rare jongens, die Modragasken.






Met de hele familie Steinhübel, incl dochtertje Simona en zoon Filip…identieke schrijfwijze. O toeval. Interessanter is het standbeeld achter ons, het is van de belangrijkste Modralees ooit. Ludovit Stur (zeg Stoer) was de Hendrik Conscience van Slovakije, hij heeft het bewustzijn rond de Slovaakse taal in heel het land verbeterd. Zonder Stur was er nu geen Slovaakse taal!

We bezochten samen zijn museum hier vlakbij.

Djekujem Tomàs, dovidenia. Danku Tomàs en tot ziens… in Overijse.

De twee hoogtepunten van Bratislava, het hrad ofte kasteel, en de ‘moderne’ brug over de Donau met bovenop wat hier de UFO heet. Ik denk dat die afkorting staat voor Ugly Foreign Object. Veel mooier is de lager gelegen oud stad van Bratislava, die is echt gezellig en mooi.


In Mini-Europa staat deze blauwe kerk uit Bratislava als bekend gebouw voor Slovakije, dan wil je het toch ook eens op normaal formaat zien.




95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page