top of page
Zoeken
  • fdetroij

Dag 10, naar Melk en Dürnstein waar de voorvader van Elisabeth II gevangen zat.

Bijgewerkt op: 3 jun. 2022

Donderdag 2 juni 2022


Na de regen van gisterenavond, de dag begonnen met een bezoek aan Linz, derde stad van Oostenrijk. Kepler en Bruckner zijn hier geboren, maar ook Hitler zat hier als kind op school. Hij zou zelfs in dezelfde klas als de filosoof Ludwig Wittgenstein hebben gezeten. Ook Eichmann en Simon Wiesenthal leefden een tijd in deze stad die duidelijk vele extremen huisde. Na ons vertrek was het eerste dorp dat we doorfietsten Mauthausen, waar zich één van de vele concentratiekampen tijdens WO II bevond. We bezochten het vroeger en een tweede keer hoefde echt niet.


Daarna was er bijna 100 km geen opvallende bezoekplaats, zo kwamen we zelfs te vroeg in Melk. Er was ook 😄de hulp van rugwind, een vlak parcours en superfietspaden bij een temperatuur van 28/29°, idealere fietsomstandigheden bestaan gewoon niet.

Melk is over de hele wereld bekend voor zijn abdij, een enorm gebouw met prachtige bibliotheek, kloosterkerk en tuinen. Het vormt de belangrijkste stop op een Donaucruise tussen Passau en Wenen.

Onze ‘batterijen‘ waren nog niet leeg, dus bolden we verder naar Willendorf. Hier werd de Venus van….Willendorf gevonden. Ze is zo mooi als die van Milo, maar wel 30000 jaar ouder en slechts 11cm hoog. Van alle Venussen, ttz vruchtbaarheidssymbolen, die wereldwijd gevonden werden is die van Willendorf de mooiste, zegt men hier in Wachau.


Daarna bleef er net genoeg tijd om door te rijden tot Dürnstein waar we nu slapen.

En wie heeft hier ook geslapen, gedurende maanden zelfs omdat hij er gevangen zat? De voorvader van Elisabeth II, Richard Leeuwenhart! Deze koning van Engeland, die geen Engels sprak(!), was een bijzonder man en wel hierom. Hij was zoon van een Franse prinses, die eerst met de Franse koning trouwde, ervan scheidde om te hertrouwen met de Engelse koning en met deze laatste dus zoon Richard te hebben. Moeder voedde Richard op in Frankrijk en van zijn 10jaar koningschap was hij maar 10 maand in zijn land. Waarom? Omdat hij veel reisde, niet per fiets, wel per paard en boot o.a. tijdens de derde Kruistocht, de tocht met de meeste ‘wereldsterren’. Behalve Richard en de koning van Frankrijk, was daar ook aanwezig de Duitse keizer Barbarossa ‘Roodbaard’, die wel halfweg verdronk😱. Het was dus alsof vandaag, prins Charles, president Macron en bondskanselier Olaf Scholz samen naar Oekraine trekken om dat ‘semi-heilig land‘ persoonlijk te gaan bevrijden van de poetiduivel.


Maar waar past dit Dürnstein dan in Richard’s leven? Bij die derde kruistocht nam ook een Oostenrijkse hertog deel en die was eens door Richard beledigd en dat doe je niet met een Oostenrijker. Op de terugweg van het (echt) Heilig Land, vaarde Richard de Donau op en hier in Dürnstein werd hij opgewacht en gevangen gezet door de kwaaie Tiroler, die zich gesteund voelde door de vele Engelsen die Richard liever niet terug naar Engeland zagen komen. Pas na het betalen van veel losgeld mocht Richard beschikken. Richard Leeuwenhart was wat men noemt een vechtjas met een groot hart, vandaar zijn bijnaam. En hij voegde een derde leeuw toe op het Engelse embleem. Daarmee eert de Engelse voetbalploeg nog altijd koning Richard op hun officiële truitjes.

De ruïne van het kasteel annex gevangenis waar hij gevangen zat, staat hier nog, maar mooier is het blauwe kerkje van Dürnstein. Na Melk is dit de tweede bekendste stop op de Donau.


Morgen tegenwind voorspeld en wie als fietser al eens tegenwind had naast een brede rivier, weet hoe slecht dat nieuws is. Toch hopelijk morgenavond in Wenen en dan…dan is er koffie, Weense koffie én een rustdag. Ook voor u trouwe bloglezer👌..



Met Linz op achtergrond en An op de voorgrond, liever dan op de grond. Een val is snel gebeurd met de fiets en ten zeerste te vermijden🤞🤞🤞


Blik op Stift Melk, de abdij. Ook dat bezoekje lieten we rechts liggen, wegens al gedaan met Jeroen en Jan.



In Spitz (en vele andere plaatsen) is er nog een veerman actief. Voor een muntstuk zet deze Oostenrijkse Charon je de Donau-Styx over. Betaal je niet voor je overtocht, dan zegt de mythe dat je geest 100 jaar zal ronddolen langs de oevers van de rivier. Charon is ook de man die ‘meespeelt’ in Orfeus&Euridice en in Heracles&Kerberos. Wij betaalden uiteraard voor de overzet😇




Ruïne van kasteel/gevangenis van Richard Löwenhart, in het centrum van Dürnstein. Foto om snel te vergeten, maar niet haar geschiedenis🙏


Dürnstein, mag er wel zijn. Overdag overladen met toeristen, ’s avonds nauwelijks een 🐈‍⬛ op straat.











85 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page